Helmet Awareness Day

Vandaag is het internationale Helmet Awareness Day. Wattuh?
Helmet Awareness Day dus. Oftewel: er wordt internationaal aandacht besteed aan het dragen van een cap of helm tijdens gevaarlijke sporten. Ook de paardensport besteed er vandaag aandacht aan, en ik juich dit van harte toe.

IMG_9748

In 1997, ik was toen 10, kreeg ik een klap van een paard in mijn gezicht. Ik zat niet op paard en dus droeg ik geen cap. Nu zou een cap in die tijd wellicht ook niet heel veel schade hebben tegen gehouden hoor. Want destijds had ik een cap die vast zat met 1 elastiekje en zo dik was als de schaal van een ei. Zo hard was hij waarschijnlijk ook. Maar toch. Ik vraag het mezelf toch wel eens af of ik minder last had gehad van Niet Aangeboren Hersenletsel als ik destijds een cap op had gehad zoals die er nu zijn. Het antwoord is denk ik ‘ja’.
De hoef van het paard zou nog net zo hard vol op mijn neus zijn aangekomen en ik zou er geen bot minder door gebroken hebben. Maar ik zou niet, door de kracht van de klap, achterover zijn gevallen en op mijn schedel zijn beland. Nee, de cap zou de klap op mijn hersenpan toch wel mee hebben opgevangen.

Ik sta nog met grote regelmaat met grote ogen van verbazing te kijken naar ruiters (en menners) die rijden zonder cap. Het is zo warm, zeggen ze dan. Of, het zit niet lekker. Weet je hoe warm een drukverband om je hoofd is, als je wakker wordt uit een operatie? Weet je dat een rolstoel wellicht ook zo lekker niet zit?
Mijn paard is toch braaf, daar val ik echt niet af. Tot dat dit hele brave paard zich verstapt en jullie samen op de grond belanden. Ik zag het in mei nog gebeuren op een internationale para-dressuur wedstrijd, al had de berijdster daar gelukkig wél een cap op. Het brave paard verstapte zich, viel voorover op zijn knieën, de ruiter viel eraf en het paard ging op haar hoofd staan toen hij zichzelf in evenwicht wilde houden.

Van mij mogen ze het dressuurhoedje afschaffen. Meteen.
Al kan je nog zo goed rijden, al heb je nog zoveel ervaring en al neemt de ruiter het risico. Elke dressuurruiter heeft fans. Vooral vaak jonge kinderen. Waarom geven wij in dressuurland toch nog altijd het verkeerde voorbeeld? Met paardrijden hoor je een cap op. Of je het daar nu warm van denkt te krijgen, of je er een coupe-220-windkracht-10 van krijgt of dat je het niet lekker vindt zitten. Paardrijden en cap gaan hand in hand.

Van mij mogen ze ook de fietshelm voor kinderen invoeren. In Duitsland deden ze dat ooit ook, en alle kindjes fietsen er zonder klagen met een helmpje. Onzin? Tot het jouw kind is dat met zijn hoofd op de stoeprand valt en hersenletsel overhoudt. Van mij mogen ze het verplicht stellen dat je tijdens gevaarlijke sporten als wielrennen, paardrijden en skieën een helm draagt. Altijd, en overal. Tijdens trainingen en wedstrijden, bij verenigingen en thuis. Niet controleerbaar? Nee. Maar wel te promoten. Dat doet het dressuurhoedje nu niet bepaald.

Gelukkig zijn er steeds meer ruiters die kiezen voor een helm tijdens het rijden, en daar ook voor kiezen tijdens wedstrijden. Neem Charlotte Dujardin, of Adelinde Cornelissen.

Mij zal je in elk geval nooit zien zonder cap. Ook niet om even een paard uit te stappen of een foto te maken. Want die ene foto ik zou maken zonder cap kan ik toch nergens voor gebruiken omdat het niet is waar ik voor sta. Veiligheid. Tijdens het werk als gedragsdeskundige zal je mij ook vaak een cap zien dragen. Als er 3 meter paard voor je staat te steigeren en met zijn benen staat te zwaaien is er ook gevaar. Als je een moeilijk paard moet laden en je valt van de laadklep, is er óók gevaar. Als je jouw paard moet voorbrengen op een keuring en hij gooit zenuwachtig met zijn hoofd of hij steigert wel eens, zet dan je helm op. Wat kan jou het schelen. Het gaat om je eigen veiligheid!

IMG_8778

Helmet Awareness Day. Niet alleen tijdens het paardrijden. Ook als je gaat mountainbiken, wielrennen, skiën of skeeleren. Als je kleine dochtertje gaat leren fietsen zonder zijwieltjes, zet haar dan een helmpje op. Heb je een paard dat wel eens met zijn voorbenen van de grond komt, haal je cap dan gewoon uit de kast en neem geen risico.
Ga naar de winkel en koop een goede cap. Schaf er één aan die goed ventileert (ja echt, die zijn er anno 2015!) en lekker zit. Zorg dat hij een beetje modieus staat en klaar is kees. Doe het voor jezelf, en voor de mensen om je heen die zoveel van je houden en je graag heelhuids thuis zien komen.

IMG_7073

Een beetje een strenge blog dit keer, maar ik word hier nog altijd wat emotioneel van. Er zijn nog steeds mensen die het niet lijken te begrijpen. Hersenletsel is ingrijpender dan je denkt…