Slappe lach

Mollen vangen. Het blijkt nog lang niet zo simpel dan het lijkt.
De eerste mol ving ik ergens eind december. Ik zette ’s avonds de klem zoals ik dat ooit geleerd had, ging de volgende ochtend kijken en jawel: meneer mol was op bezoek geweest. Mooi!

Het mooie, strakke, groene grasland werd echter al snel versierd met een nieuwe rij molshopen. Mevrouw mol was kennelijk aan het verhuizen gegaan en maakte daarmee een nieuw gangenstelsel. Afgelopen week heb ik de klem al twee keer verzet. Hij is steeds dichtgeklapt, maar er is geen mol te bekennen. Deze mol zit me dus óf ergens heel hard uit te lachen, óf er is iets anders aan de hand.

Vanmorgen ging ik, gewapend met schepje en mollenklem, opnieuw op mollenjacht. De eerste hoop die ik openmaakte bleek niet geschikt voor het zetten van een klem en dus ging ik op zoek naar een andere hoop. Toen ik die uiteindelijk gevonden had waren mijn knieën al behoorlijk nat van het vochtige gras en waaide mijn haar alle kanten in. Voor de klem goed en wel op spanning in het gat stond was het gaan regenen. Ik maakte het gat netjes dicht en hoopte dat ik deze keer wél een mol zou vangen.

Later op de dag stond ik Contessa longeren en vroeg ik me af wat die gekke Dinky aan het doen was op het weiland. Hij stond in de hoek te bokken en te springen en had kennelijk de tijd van zijn leven. Waarom? Geen flauw idee.
Daar kwam ik echter al snel achter. Toen ik zojuist Dinky van het land wilde halen ging ik eens kijken waarom hij toch in die hoek stond te dartelen. Het kleine rijtje molshopen was veranderd in één grote, zwarte, diepe kuil. Overal stonden hoefafdrukken ter grootte van een eetlepel. De mollenklem was nergens meer te bekennen.
Dinky keek heel trots in het rond op zijn mini-hoefjes. ‘Kijk baas, ik heb dat ijzeren ding verstopt! Knap hé!’
Ik weet zeker dat er ergens een mol de slappe lach heeft. En ik weet ook zeker dat die mol morgen opnieuw niet meer bijkomt van het lachen, als hij in de gaten heeft dat ik op mijn knieën de klem zit te zoeken die ik voor hém verstopt had.